Att göra i Sverige: tre tips

 

Är du på besök i Sverige, eller bor här men har bestämt dig för att turista? Sverige må vara ett relativt litet land befolkningsmässigt, men desto större ytmässigt. Här finns också en hel del att göra och att upptäcka. Nedan får du tre tips om härliga besöksmål och turistattraktioner i Sverige, med natur, underhållning och svensk design i fokus.

Vackra Österlen i Skåne


Österlen är ett vackert område i Skåne som är mycket populärt för turister. Här finns det något 1200px-rorstrand_och_dess_museum_i_lidkoping_den_9_maj_2006_bild_2för alla. Du kan åka omkring med bilen och stanna till vid små loppisar, trädgårdar och caféer – eller varför inte ta dig runt på cykel? Glöm inte heller bort att besöka Stenshuvud nationalpark. Nationalparken är 390 hektar stort och här kan du bada, beundra utsikten från restberget eller ge dig ut i skogen på jakt av någon av parkens alla fågelarter. På Österlen kan du dessutom besöka ett antal spaanläggningar.

Kolmårdens djurpark i Östergötland

Kolmårdens djurpark är Sveriges största djurpark. Den har funnits i cirka 50 år och är belägen i Kolmården strax utanför Norrköping i Östergötland. Här hittar du en mängd intressanta djur, åkattraktioner, mat och såklart Bamses Värld för de yngre. Passa också på att övernatta på Vildmarkshotellet och besök Kolmårdens spa. I och runtom Kolmårdens djurpark finns det något för alla åldrar, och detta är ett perfekt besöksmål för barnfamiljer. Andra djurparker i Sverige är till exempel Ölands djurpark och Eskilstuna Zoo.

Upplev svensk design och designhistoria

Visste du att sex av tio utländska turister kopplar samman Sverige med design? IKEA och H&M är kända designvarumärken, men glöm inte heller bort de mindre designobjekten och hantverken som Sverige är känt för. De finns på en rad olika ställen runtom i landet. Besök till exempel Gustavsbergs Porslinsmuseum, Rörstrand Museum, butiken Nittsjö Keramik i Dalarna eller Röhsska Museet i Göteborg. Det sistnämnda museet har många verk från andra kulturer än den svenska, även om svensk design och hantverk står i fokus. Sverige har mycket att erbjuda inom design, designhistoria och konsthantverk!