Turistguide om Sverige

Att Sverige på många sätt är ett rikt land kan vi nog enas om. Då menar vi inte enbart ekonomiskt, utan också kulturellt, gastronomiskt och naturmässigt. Från norr till söder, från öst till väst – åt vilket håll du än åker kommer du att mötas av fantastisk natur, böljande landskap, pittoreska städer, vidsträckta skogar, klara sjöar och djupa hav.

Från norr till söder

I de nordligaste delarna finner du en natur och ett vildmarksliv så spektakulärt att det är svårt att beskriva med ord. Här finns enorma naturområden med en flora och fauna som du inte hittar någon annanstans i Sverige.

Norrland bjuder på allt från snöklädda berg till ensliga byar, härliga vandringsleder, kristallklara fjällsjöar och populära fiskevatten. Här finns också större städer som Umeå, Luleå och Gävle, som var och en sätter sin unika prägel på detta unika landskap.

För den som vill uppleva allt som Sverige har att erbjuda året om finns det naturligtvis möjligheter att köpa en bostad. Det gäller dock att hålla sig uppdaterad om kommande försäljning på en redan het bostadsmarknad.

Ångermanland

Något längre söderut, i Ångermanland, ligger en av Sveriges mest besökta och passerade broar. Högakustenbron och dess kuststräcka har, med sina många älvdalar, tydliga landskapsskiftningar och dramatiska kustlinje, med all rätt beskrivits som världsunik.

Södermanland

I Södermanland, som ofta benämns som ett av Sveriges vackraste landskap, ligger bland annat pärlor som Uppsala, Strängnäs, Mariefred och Trosa. Det är också i detta landskap som Sveriges ståtliga huvudstad återfinns. Belägen intill Mälarens strand, med en skärgård rik på öar och orörda naturområden, ligger Stockholm.

Göteborg och Bohuslän

Tar du dig vidare västerut kommer du så småningom till staden som utnämnts till en av världens tre vänligaste. Här samsas spårvagnar med cyklister, bilister och gångare och här förstärker de många caféerna, parkerna och kullerstensbelagda gatorna bilden av att Göteborg är en trevlig stad.

Om du från Göteborg fortsätter norrut, längs de bohuslänska fiskesamhällena och de karga klipporna, kommer du att bjudas på såväl kulinariska som kulturellt minnesvärda upplevelser. Mitt emellan Skagerrak och Kattegatt bjuds du på allt från runstenssamlingar till sälsafari, cykelleder, paddlingsäventyr, djur- och hembygdsparker, skärgårdskryssningar, räkfrossor och mycket mer.

Halland och Skåne

Beger du dig istället söderut möts du av Hallands öppna landskap, långgrunda sandstränder och kända åar (du minns väl ramsan “vi-ska-äta-du-ska-laga”?). I Halland ligger även populära kustsamhällen som Varberg, Falkenberg och Båstad. I det sistnämnda kan det hända att du springer på en och annan tennislegendar eller popartist.

Ännu längre söderut, i landskapet Skåne, samsas vidsträckta rapsfält med dignande äppelodlingar, kustnära samhällen, välbesökta konstutställningar, lokala odlare och inhemska bryggerier. Här står kulinariska och kulturella upplevelser i centrum och härifrån kommer också ett antal kända svenska kulturpersonligheter.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det egentligen inte spelar någon roll åt vilket håll man åker i vårt vidsträckta land. Hela Sverige är fantastiskt och du är varmt välkommen hit!