Fäviken Magasinet

Fäviken Magasinet är en avlägsen restaurang där gästen har möjlighet att övernatta. Det har på kort tid blivit ett eftertraktat utflyktsmål och är en upplevelse att besöka, mitt i den vackra vildmarken utanför Järpen i Åre. Det finns några få rum som kostar 2500 kr med frukost . Rummen är för närvarande fullbokade till slutet av juni 2018 och det finns en väntelista att skriva upp sig på. Magasinet är krögaren Magnus Nilssons skapelse. Han har nu har lyckats med att få utländska gäster att hitta till vårt nordliga lands fjällbygd året runt för att äta en måltid i en magasinsbyggnad på landet, 63 mil från huvudstaden, vilket är imponerande. Från början, för 8 år sedan, hade han svårt att ens hitta personal som ville jobba hos honom för att Magasinets läge är så avlägset. Vad är det då som är så speciellt att det lockar folk från hela världen hit, 8 år senare?

Guide Michelin eller årets restaurang?

Fäviken Magasinet utanför Åre blev den första svenska restaurang utanför storstäderna som fick två Guide Michelin-stjärnor. Magnus Nilssons restaurang är nu rankad som världens 19:e bästa restaurang i den brittiska tidningen Restaurant. Man kunde tro att fler utmärkelser skulle komma direkt men fäviken blev inte årets restaurang 2017. Kanske kommer det nästa år? Utmärkande för Magasinet är det passionerade sättet att se på den jämtländska råvaran. Man följer årstidernas variationer och traditioner och skördar det som växer på våra marker under vår, sommar och höst. Maten förädlas med metoder som återupptäckts eller upptäckts i sökandet efter att bevara råvarans unika egenskaper, vilket ger en unik blandning av gammalt och nytt. Krögaren gör som man alltid har gjort här och bygger upp förråden inför den mörka årstiden. Efter skörden jagar de, och tar hand om allt det fjällvärlden ger. På restaurangen är maten en verklig upplevelse, och precis som på en rockkonsert betalas maten i förskott, medan rum och frukost betalas på plats. Många av de internationella gästerna planerar sin semester så att de kan besöka de fyra stora restaurangerna i Skandinavien: Noma som finns i Köpenhamn, Matsalen och Frantzén i som ligger i Stockholm och Fäviken.

Det skandinaviska och stilrena

Gästerna kommer ofta från länder som Japan, Hawaii, Singapore eller Australien och har en stark önskan om att se det för dem annorlunda, naturligt nordliga och enkla när de kommer. Mat som vilt från orten, och växter från fjällen är exotiskt och annorlunda. I den jämtska naturen finns också färger som harmonierar fint med den enkla New-Haven inspirerade inredningen som exempelvis gant home står för, och som passar så förträffligt till vår skandinaviska stil och stilrena hotellrum. Magasinet är robust i sin byggnad och matsalen är inget undantag. Här har maten huvudrollen. När Magnus nu lanserar Slagbordet som är en annan avdelning i Magasinet för klassisk svensk mat på Fävikenvis, så är det sista steget i en utveckling som inleddes med att 12 platser i matsalen blev 14, och sedan 16. Filosofin i Slagbordet kommer att vara likadan. Den handlar om att fundera över hur det kommer sig att vi köper buteljerat vatten för 55 kronor när mjölk får kosta 10, och att laga mat med omsorg och respekt.