Semesterboende i Sverige

Turismen till Sverige ökar för varje år som går, och i takt med detta ökar också antalet hotell, vandrarhem och andra typer av semesterboenden i Sverige. Det är goda nyheter även för de svenskar som vill turista i sitt hemland, eftersom de får ett bredare utbud att välja bland när de ska boka boende för sin semester.

hotel-952493_960_720Något man kan hålla utkik efter om man ska boka hotell i Sverige är hur många stjärnor hotellet har. Om man reser internationellt är stjärnsystemet relativt opålitligt, eftersom kriterierna ser olika ut från land till land, men inom Sverige är kraven för hotellstjärnor standardiserade. Det beror på att Sverige är medlem i Hotelstars Union, ett internationellt samarbetsprojekt inom Europa med syfte att standardisera stjärnkvalifikationerna. Förutom Sverige är också Nederländerna, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Luxemburg, Estland, Lettland och Litauen medlemmar i unionen.

Stjärnorna på hotell i Sverige varierar mellan en och fem, där en stjärna är den lägsta kvalifikationen och fem är den högsta. Sammanlagt finns 270 kriterier i Hotelstars Unions lista, men man kan med bara några exempel förstå skillnaden mellan ett enstjärnigt och ett femstjärnigt hotell. För en stjärna tar man till exempel upp krav som att rummen ska städas dagligen och att man har tillträde till hotellet dygnet runt. Utrymmen för bad och toalett kan dock vara huvudsakligen gemensamma. För fem stjärnor ska hotellet inte bara ge gästerna tillgång till hotellet dygnet runt, utan också ha en bemannad reception dygnet runt. Hotellet ska dessutom erbjuda sina gäster ett urval av olika typer av kuddar, badrock och tofflor på rummet, tvättservice, strykservice, bagageservice och roomservice (också dygnet runt). Hotellet måste också ha en restaurang och bar som är öppen sju dagar i veckan.

Det finns dock även en rad alternativa boenden till hotell i Sverige. Som ett exempel kan anges bed and breakfast, B&B, som blir allt mer populärt. Många föredrar B&B-boenden för att de är mer personliga – det är oftast färre rum på ett B&B-boende, och man har direkt kontakt med ägaren, som vanligtvis även sköter reception, städning, matlagning och allt annat i verksamheten. Om du själv funderar på att ge dig in i B&B-branschen, eller erbjuda en annan form av alternativt semesterboende, kan en bra investering vara att bygga ett attefallshus på tomten. Eftersom det får inredas med bostadsstandard, fungerar huset som en fristående liten lägenhet, som eventuellt kan hyras ut som semesterboende.