Sjukdomar när du är i Sverige

 

Något av det tråkigaste som kan hända när du är på semester är att du eller någon i ditt sällskap blir sjuka. Det kan dock hända vem som helst, så det är bra att veta hur man ska göra. Om du får lindrig feber eller förkylning kan det räcka med att uppsöka ett Apotek eller en välsorterad matbutik för att få tillgång till receptfria läkemedel. Det kan dock hända att du behöver uppsöka en sjuksköterska eller en läkare. Nedan får du en snabbguide till sjukdomar under semester i Sverige och var du kan vända dig om det händer dig något.

Om du blir sjuk i Sverige

 

Om du blir sjuk under din vistelse i Sverige har du rätt till vård. Kommer du från utlandet är det oftast en vårdcentral du bör vända dig till i första hand, så länge inte läget är akut. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer in his mouth. Sick child with fever and illness while resting in bed.Om det är ett akut läge finns det akutmottagningar på sjukhus. Om du är osäker på var du ska vända dig kan du också välja att ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. De kan ge dig tips och råd på hur du ska gå tillväga. Vare sig du är försäkrad i ett nordiskt eller utomnordiskt land kan du få sjukvård om så behövs. Du behöver dock kunna visa upp en giltig legitimation och/eller EU-kort. Även denna typ av information kan du få via 1177.

Vilka sjukdomar kan jag få i Sverige?

Med lite otur kan man drabbas av de flesta sjukdomar i Sverige som man kan drabbas av i andra länder. Så nyligen som i år spreds en oro för skabb i delar av Sverige, men då det är rävar som har burit skabben behöver inte vi människor vara rädda för det. Det finns fakta att läsa om skabb och få tips och råd på vad du bör göra om något sådant händer dig. Så länge du har med dig ditt EU-kort, giltig legitimation eller motsvarande (beroende på vilket land du kommer från) behöver du inte oroa dig.