Turista i Glasriket

Ett klassiskt svenskt turistmål, för utländska såväl som svenska turister, är Glasriket i Småland. Här blomstrar den svenska glasindustrin, med 13 olika glasbruk och studiohyttor. Det finns mycket att uppleva och se i Glasriket, vilket gör att man utan problem kan tillbringa en hel semestervecka där.

Något som många vill prova på under sin vistelse i Glasriket är till exempel att själv få blåsa glas. Glasblåsning är ju fascinerande att bevittna, då den glasbubbla som blir till en skål eller en vas tycks växa fram från tomma intet. På flera av glasbruken i Glasriket har man möjligheten att inte bara få prova på att själv frammana dessa glasbubblor, utan att också själv designa ett glasföremål, blåsa det och sedan ta det med sig hem. Något som kan ta glädjen ur att blåsa sin egen glasskål är dock att man känner sig obekväm med sina tänder – det brukar innebära att man inte gärna ägnar sig åt aktiviteter som drar uppmärksamhet till munnen. Om man planerar en resa till glasriket kan det därför vara hög tid att göra något åt sina tänder, om man inte är nöjd med dem. Om man vill ha hjälp med tandreglering kan man bland annat vända sig till Tandreglering Danderyds Sjukhus, som är bra belägen för alla som bor i Stockholm med omnejd.

Det är dock inte bara glas som lockar människor till Glasriket, utan också maten. En klassiker under en vistelse i Glasriket är till exempel så kallad hyttsill. Det är en middagstradition som har anor tillbaka till glashyttornas storhetstid, då glasblåsarna efter arbetsdagens slut åt salt sill och potatis tillsammans runt de varma ugnarna i glashyttorna. Maten grillades i askhögen i kylröret, som annars används för att låta glaset ligga och svalna. Idag erbjuds hyttsillskvällar som ett slags upplevelsepaket, då man äter salt sill och potatis tillagad på traditionellt vis i kylrören, samtidigt som glasblåsarna håller uppvisning och det bjuds musikalisk underhållning. Maten är också något festligare än vad glasblåsarna traditionellt hade ätit – det är till exempel vanligt att man förutom sillen äter stekt fläsk och isterband, och att det serveras småländsk ostkaka till efterrätt.

Efter en sådan festlig och samtidigt traditionell och genuin upplevelse passar väl ingenting bättre än att dra sig tillbaka för natten på Kosta Boda Art Hotel? Om man verkligen vill fördjupa sig helt i Glasriket-upplevelsen kan man verkligen göra det där, då man omges av glasskulpturer och konstverk i glas från Kosta Boda överallt – till och med handfaten är i Kosta Boda-glas.